Poradnik przeglądowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Allen
    Classic
    • 2010
    • 24

Poradnik przeglądowy

Zamieszczone przez Guguś
    fajnie było by kiedyś zrobić takiego ogólnopolskiego sylwka
    Dla mnie to pomysł git. Piszecie godzine nr sali i jestem :diabelski_usmiech
    Fabiaclub.pl
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Poradnik przeglądowy

Mam propozycje żeby założyć taki podwieszony wątek. Mamy sporo nowych użytkowników i w końcu nadchodzi moment 1 przeglądu. Niby wszystko jest jasne i napisane w książce obsługowej ale mam wrażenie że jednak nie wszystko. Typowe pytanie dot. zmiany / wymiany oleju to oczywiście w wątku olejowym ale ja np mam takie wątpliwości :
    1. Słyszałem w serwisie że przy wymianie oleju wymienia się też korek olejowy ?? Nic o tym nie pisze w książce obsługi a płaci się za to oczywiście dodatkowo stąd moje pytanie. Zresztą to dosyć dziwne . Dotychczas w używanych przezemnie autach korki spustowe oleju były wielokrotnego użytku ... więc może chodzi tu o uszczelkę ?
    2. Wymiana filtra p.pyłkowgo klimatyzacji jest umieszczona w dziale co 60 tys lub co 4 lata ( w zależności od tego co nastąpi najpierw ) by potem napisać ... co 60 tys, lub co 2 lata ... wiec jak to w koncu jest ? Mnie serwis zaproponowal wymiane teraz przy okazji przegladu czyli max co 2 lata i akurat uważam że to dobry pomysł bo ostatnio w aucie zaczeło coś niemiło śmierdzieć , niemniej widzę jakąś niekonsekwencje w ksiażce obsługowej ....

3. Filtr powietrza i oczyszczenie obudowy - wymiana co 90 tys... !!! albo co 6 lat !!! Czy to oby nie 5 lat za długo ????

4. Takie same sa warunki wymiany świec dla 1.8 TSI ale tu jestem w stanie uwieżyć ze świece wytrzymają 6 lat lub 90 tys...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

voltar, co do korka to pewnie naciagaja, co sie tyczy filtru powietrza to ja wymieniam co rok, a swiece bede wymieniac pewnie przy 30 tys. km

Komentarz

• Damianjg
        Rider
        • 2008
        • 621

Zamieszczone przez voltar
        1. Słyszałem w serwisie że przy wymianie oleju wymienia się też korek olejowy ??
        Pewnie wystarczyło by wymienić podkładkę miedziana, ale ona chyba nie zejdzie tak łatwo wiec wymieniają korek. To jest raczej na +. Bo potem nie ma reklamacji i marudzenia ze olej cieknie

Komentarz

• Arek
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 3143

voltar,
          ad1.
          ja mam 200kkm i dopiero 2 razy wymieniałem korek-1.9tdi
          ad2.
          ja wymieniam 2x w roku,może to zboczenie ale jak dbasz tak masz
          ad3.
          co drugą wymianę oleju czy co 20kkm u mnie wszystkie filtry leca do wymiany
          ad4.
          mam 1.9Tdi więc nie wypowiem sie bo nie wiem :P
          -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez Arek
            jak dbasz tak masz
            Szkoda tylko jak ty dbasz a ma ktoś kto od Ciebie kupi :diabelski_usmiech

Komentarz

• mg1976
              Drive
              • 2007
              • 74

Re: Poradnik przeglądowy

Zamieszczone przez voltar
              Słyszałem w serwisie że przy wymianie oleju wymienia się też korek olejowy ?? Nic o tym nie pisze w książce obsługi a płaci się za to oczywiście dodatkowo stąd moje pytanie. Zresztą to dosyć dziwne . Dotychczas w używanych przezemnie autach korki spustowe oleju były wielokrotnego użytku ... więc może chodzi tu o uszczelkę ?
              U mnie, przynajmniej do tej pory, nie próbowali wymieniać korka, ale przy każdej wymianie oleju zakładają nową uszczelkę (nr ref. N0138492) za całe 94 grosze :wink:

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

proponuje poszukac na forum opinii DobregoGrzesia (dobrygrzeswawa) na temat czestotliwosci przegladow i wymian tego i owego. jest to opinia poparta naprawde duza wiedza praktyczna.
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• aniam111
                  Rider
                  • 2009
                  • 436

ad 2 sama wymiana filtra raczej nie wpłynie na usunięcie zapachu chyba że wiąże się od razu z odgrzybianiem.
                  AniaM
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                  O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• voltar
                    L&K
                    • 2009
                    • 1107
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zapach pojawil sie po ok 1.5 roku eksploatacji co mnie nieco zdziwlo gdyz w poprzednim aucie z klima stalo sie tak dopiero po 3 latach.
                    Zapach wydziela sie narazie w niewielkim zakresie i jedynie po wylaczeniu klimy wiec moze wymiana filtra cos da. W koncu zatrzymuje on rozne nieczystosci wiec i grzyby chyba tez.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

Pracuję...