Zamieszczone przez Guguś
Poradnik przeglądowy
Zwiń
X
-
Poradnik przeglądowy
Mam propozycje żeby założyć taki podwieszony wątek. Mamy sporo nowych użytkowników i w końcu nadchodzi moment 1 przeglądu. Niby wszystko jest jasne i napisane w książce obsługowej ale mam wrażenie że jednak nie wszystko. Typowe pytanie dot. zmiany / wymiany oleju to oczywiście w wątku olejowym ale ja np mam takie wątpliwości :
1. Słyszałem w serwisie że przy wymianie oleju wymienia się też korek olejowy ?? Nic o tym nie pisze w książce obsługi a płaci się za to oczywiście dodatkowo stąd moje pytanie. Zresztą to dosyć dziwne . Dotychczas w używanych przezemnie autach korki spustowe oleju były wielokrotnego użytku ... więc może chodzi tu o uszczelkę ?
2. Wymiana filtra p.pyłkowgo klimatyzacji jest umieszczona w dziale co 60 tys lub co 4 lata ( w zależności od tego co nastąpi najpierw ) by potem napisać ... co 60 tys, lub co 2 lata ... wiec jak to w koncu jest ? Mnie serwis zaproponowal wymiane teraz przy okazji przegladu czyli max co 2 lata i akurat uważam że to dobry pomysł bo ostatnio w aucie zaczeło coś niemiło śmierdzieć , niemniej widzę jakąś niekonsekwencje w ksiażce obsługowej ....
3. Filtr powietrza i oczyszczenie obudowy - wymiana co 90 tys... !!! albo co 6 lat !!! Czy to oby nie 5 lat za długo ????
4. Takie same sa warunki wymiany świec dla 1.8 TSI ale tu jestem w stanie uwieżyć ze świece wytrzymają 6 lat lub 90 tys...
-
-
Zamieszczone przez voltar1. Słyszałem w serwisie że przy wymianie oleju wymienia się też korek olejowy ??
Komentarz
-
-
voltar,
ad1.
ja mam 200kkm i dopiero 2 razy wymieniałem korek-1.9tdi
ad2.
ja wymieniam 2x w roku,może to zboczenie ale jak dbasz tak masz
ad3.
co drugą wymianę oleju czy co 20kkm u mnie wszystkie filtry leca do wymiany
ad4.
mam 1.9Tdi więc nie wypowiem sie bo nie wiem :P-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Re: Poradnik przeglądowy
Zamieszczone przez voltarSłyszałem w serwisie że przy wymianie oleju wymienia się też korek olejowy ?? Nic o tym nie pisze w książce obsługi a płaci się za to oczywiście dodatkowo stąd moje pytanie. Zresztą to dosyć dziwne . Dotychczas w używanych przezemnie autach korki spustowe oleju były wielokrotnego użytku ... więc może chodzi tu o uszczelkę ?
Komentarz
-
-
proponuje poszukac na forum opinii DobregoGrzesia (dobrygrzeswawa) na temat czestotliwosci przegladow i wymian tego i owego. jest to opinia poparta naprawde duza wiedza praktyczna.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
ad 2 sama wymiana filtra raczej nie wpłynie na usunięcie zapachu chyba że wiąże się od razu z odgrzybianiem.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Zapach pojawil sie po ok 1.5 roku eksploatacji co mnie nieco zdziwlo gdyz w poprzednim aucie z klima stalo sie tak dopiero po 3 latach.
Zapach wydziela sie narazie w niewielkim zakresie i jedynie po wylaczeniu klimy wiec moze wymiana filtra cos da. W koncu zatrzymuje on rozne nieczystosci wiec i grzyby chyba tez.
Komentarz
-
Komentarz